Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Duonos diena

                Vasario 5 d. nuo seno minima duonos diena. Lietuvoje duona vartojama nuo pirmųjų amžių po Kristaus. Lietuvos kaime ruginė duona iki XX a. vid. buvo pagrindinis valgis. Baudžiavos laikais valstiečiai ją kepdavo iš nevėtytų grūdų miltų (bėralo), todėl vadino bėraline duona. Grynų rugių duoną kepdavo tik šventėms.
                  Ši diena buvo paminėta ir mūsų globos namuose. Renginio tikslas supažindinti gyventojus su duonos kepimo procesu ir ugdyti jų savarankiškumą. Jo metu gyventojai su žinojo, kad duona pagal tai iš kokių miltų yra kepama, gali būti skirstoma į kvietinę, ruginę, kvietruginę arba viso grūdo duoną. Ruginė (tamsi, juoda) duona gali būti šiek tiek salstelėjusio arba rūgštoko skonio, mažiau puri. Šios duonos sudėtyje yra daug vitaminų (vitamino E, B grupės vitaminų, folio rūgšties) mineralinių medžiagų (magnio, kalio kalcio, geležies, seleno), taip pat skaidulinių medžiagų. Kvietinė (šviesi) duona yra šiek tiek puresnė, švelnesnio skonio, savo sudėtyje turi mažiau skaidulinių medžiagų, tačiau yra puikus energijos šaltinis. Vienareikšmiškai pasakyti, kurią - baltą ar juodą - duoną rinktis būtų sunku, tačiau mitybos specialistai rekomenduoja rinktis duoną, pagamintą iš rupių miltų (dar vadinamų „viso grūdo", „pilno grūdo" ar „visų grūdo dalių") ar su sveikais grūdais. Taip pat renginio metu gyventojai turėjo galimybę išsikepti keturių rūšių duonos: baltos, juodos, ruginės ir viso grūdo. Visi norintys galėjo minkyti duonos tešlą, formuoti duonos kepalėlius. Tešla buvo gardinama saulėgrąžomis, sezamo sėklomis, džiovintais vaisiais, riešutais. Suformuoti kepalėliai apie 1 h. buvo įdėti į orkaitę ir palikti kilti 30-35 C laipsnių pašildytoje orkaitėje. Iškilus tešlai pusgaminiai buvo išimti iš orkaitės. Gyventojai galėjo matyti kaip pasikeitė duonos kepaliukai. Įkaitinom orkaitę iki 220 C laipsnių temperatūros sudėjome duonos pusgaminius ir kepėme kol duona įgavo gražią rusvą spalvą. Atvėsusią duoną ragavome ir svarstėme kuri duona skanesnė, priėjome bendros išvados, kad visų rūšių duona yra skani, o labiausiai kepta namuose, minkyta savomis rankomis.